Anticonceptie

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Daarom is het goed om van te voren te bespreken welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Samen met ons kun je de diverse anticonceptiemethoden doornemen, als ook jouw wensen, jouw verwachtingen en eventuele medische bijkomstigheden. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken.

Bij het afsluiten van de kraambedperiode bespreken we het onderwerp anticonceptie met je. Ook tijdens de nacontrole (6 weken na de bevalling) zal er aandacht aan besteed worden.  
Bij een gezonde vrouw met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis, kunnen wij een recept uitschrijven voor de pil of het spiraaltje. Tevens krijg je foldermateriaal aangeboden. Ook stellen we je huisarts op de hoogte van het consult middels een brief en noteren hierin je gekozen anticonceptiemethode.

Wij plaatsen zelf spiralen in onze praktijk.

KLIK HIER VOOR DE VRAGENLIJST ANTICONCEPTIE 

Download hier de informatiebrief over het plaatsen van een spiraal

Anticonceptiepil
De anticonceptiepil is een vorm van anticonceptie die dagelijks ingenomen moet worden. Er zijn veel verschillende anticonceptiepillen met verschillende hormoonsamenstellingen. Zo heb je de keuze uit:
- Een pil die een oestrogeen én progestageen hormoon bevat, dit is de zogenoemde combinatiepil.
- Een pil met enkel progestageen.Het oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Het progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt.
Bij de combinatiepil kan er onderscheid gemaakt worden tussen één fase, drie fasen en vier fasen pillen. Dit heeft te maken met de hormonale samenstelling van de pillen. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. De pil met enkel het progestageen hormoon noemen we de Cerazette. Deze pil mag wél in combinatie met borstvoeding worden gebruikt.
Spiraaltje
Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn meerdere soorten spiraaltjes: Het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe, Multi Safe, Ballerine en Flexi-T) en twee soorten hormoonspiraaltjes (Mirena en Kyleena).
Na een spiraalplaatsing biedt deze methode een veilige anticonceptie voor 5 of 10 jaar (afhankelijk van de spiraal-keuze).

Plaatsing spiraaltje
Na een bevalling plaatsen we een spiraaltje liefst na 12 weken na de bevalling. Ook maken wij een nacontrole-afspraak na de plaatsing. Deze nacontrole wordt gepland 6 weken na plaatsing of minimaal na een menstruatie. Neem te allen tijde contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt; zeker bij buikpijn of overmatig bloedverlies na plaatsing

Spiraal verwijderen
Indien je de spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct weer vruchtbaar. Hiervoor kun je ook bij ons terecht.

Kosten
Bij een spiraalplaatsing zijn er twee verschillende kosten: De kosten van het spiraaltje zelf en de kosten van de plaatsing.
De kosten voor een spiraaltje zal je zelf moeten betalen, als je niet aanvullend verzekerd bent. De kosten voor plaatsing kunnen (gedeeltelijk) van je eigen risico afgaan. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt. 

Koperspiraaltjes
T-Safe
Dit spiraaltje is een vorm van hormoonvrije anticonceptie. De T-safe geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. De T-Safe staat geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. De afmetingen van de T-safe zijn: Lengte 35.85 mm, lengte armpjes 31.85 mm). Uiteraard kan de T–Safe ook voor een kortere periode geplaatst worden. De T-Safe spiraal kun je ook zonder recept (online) verkrijgen. Kosten € 69 (vergoeding afhankelijk van je verzekering). Kijk voor meer informatie op: t-safe.nl.

Multi-Safe
De Multi-Safe koperspiraal is geschikt voor vrouwen met een baarmoeder groter dan 6 cm. De Multi-Safe short koperspiraal is een kleinere variant en geschikt voor vrouwen met een baarmoeder kleiner dan 6 cm. Beide spiraaltjes hebben een gebruiksduur van 5 jaar. De Multi-Safe of Multi-Safe short spiraal kun je ook zonder recept (online) verkrijgen. Kosten € 52 (vergoeding afhankelijk van je verzekering). Kijk voor meer informatie op: multisafe.nl.

Flexi-T +300
Ook dit spiraaltje is een vorm van hormoonvrije anticonceptie en werkt d.m.v. de afgifte van koper. Echter geeft de Flexi-T +300 iets minder koper af dan de Tsafe, waardoor er in het merendeel van de gevallen minder bloedverlies zal optreden. De afmetingen van dit spiraaltje zijn iets kleiner dan de T-safe (lengte 32 mm, lengte armpjes 28 mm) Het spiraaltje is vooral geschikt voor vrouwen die ooit eerder bevallen zijn en een baarmoederlengte van >6cm hebben (Dit zal voorafgaand aan de plaatsing op de praktijk worden gemeten). Dit spiraaltje biedt bescherming voor 5 jaar. Kosten € 58,21 (vergoeding afhankelijk van je verzekering).

Flexi-T 300
Dit koperspiraaltje (eveneens hormoonvrij), heeft hetzelfde koperoppervlak als de Flexi T +300. Echter is dit spiraaltje kleiner in afmeting (lengte 29 mm, lengte armpjes 23 mm). Hierdoor is het is uitermate geschikt voor vrouwen die nog nooit een kindje gebaard hebben, met een baarmoederlengte van >5cm. Het spiraaltje is even betrouwbaar als de 2 bovengenoemde koperspiralen. De Flexi-T 300 biedt betrouwbare anticonceptie voor 5 jaar. Kosten €59,22 (vergoeding afhankelijk van je verzekering).

Ballerine
De Ballerine is een nieuw en innovatief koperspiraaltje met een unieke en soepele 3D bolvorm. De Ballerine heeft een zeer dunne huls en is daardoor makkelijk in te brengen. Bijzonder geschikt voor jonge vrouwen, die nog niet eerder bevallen zijn. Door de kleine, buigzame bolvorm kan de Ballerine een mooi alternatief zijn voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen. De gebruiksduur is 5 jaar. Dit spiraaltje wordt niet in onze praktijk geplaatst omdat er nog te weinig over bekend is. Kosten € 119 (vergoeding afhankelijk van je verzekering). Kijk voor meer informatie op: ballerine.nl

Hormoonspiraaltjes
Mirena
Dit spiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals “taaier” wordt. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk, dit verkleint de kans op bevruchting. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt. Het Mirena spiraaltje is zeer betrouwbaar en staat geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar.

Kyleena
De Kyleena is een nieuw T-vormig spiraaltje. Deze draagt de stof levonorgestrel in lage concentraties met zich mee. Door deze lage concentratie (19,5 mg in de Kyleena t.o.v. 52,0 mg in de Mirena) wordt voorkomen dat je baarmoederwand dikker wordt. De Kyleena werkt door verdikking van het baarmoederhalsslijm terwijl het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd. Dit samen voorkomt dat een eicel en een zaadzel met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt een bevruchting voorkomen. Kyleena heeft dus in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie 'slechts' invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een kyleena spiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptie-middelen. Ook is dit spiraaltje uitermate geschikt voor jonge meisjes en vrouwen die (nog) nooit zijn bevallen.
Belangrijke aspecten van de Kyleena:
- geeft slechts een lange dosis hormoon af.
- bevat geen oestrogeen.
- heeft geen invloed op de normale functie van je eierstokken.
Anticonceptiepleister (Evra)
De anticonceptiepleister is een anticonceptiemiddel dat wekelijks moet worden aangebracht. Een anticonceptiepleister is een pleister die een dosis hormonen afgeeft. Één pleister werkt één week lang. Dat wil zeggen dat je elke week een nieuwe pleister moet aanbrengen. Na drie weken volgt er een stopweek, die je indien gewenst, ook uit kunt stellen. Op deze manier kun je met de anticonceptiepleister zelf je menstruatie regelen. De pleister moet worden aangebracht op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van billen, romp, bovenarm of buik worden geplakt, maar niet op de borsten.
De anticonceptiepleister is bestand tegen water, maar niet tegen olie of lotion. De pleister mag niet extra worden vastgeplakt met een stukje tape of een andere pleister.
Een dagelijkse controle, om te zien of de pleister nog goed vastplakt, wordt aangeraden. Indien de pleister (voor een gedeelte) heeft losgelaten, moet er binnen 24 uur een nieuwe worden aangebracht. De anticonceptiepleister mag niet gebruikt worden door vrouwen die borstvoeding geven.
Nuvaring
De anticonceptiering is een maandelijkse anticonceptiemethode. De nuvaring is een ring die je in je vagina plaatst. Bij deze methode hoef je dus niet dagelijks aan je anticonceptie te denken. Één keer per maand breng je deze ring aan in je vagina. Dit inbrengen is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Na inbrengen vormt de flexibele, zachte nuvaring zich naar de contouren van de vaginawand. De meeste vrouwen voelen de ring niet zitten.
Drie weken na het inbrengen kun je de ring zelf verwijderen. Daarna volgt, indien gewenst, een stopweek. Op deze manier kun je met de Nuvaring zelf je menstruatie regelen. De Nuvaring mag niet gebruikt worden door vrouwen die borstvoeding geven.
De prikpil
De prikpil is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij één injectie per 12 weken voldoende bescherming biedt tegen een zwangerschap. Deze injectie moet door een arts worden gegeven.
Er zijn twee soorten:
- Depo-provera > injectie in de spier.
- Sayana > injectie onder de huid.

Je hoeft bij deze methode maar één keer per 12 weken aan je anticonceptie te denken. Anderzijds moet je er rekening mee houden dat het terugkeren van de vruchtbaarheid soms een jaar of zelfs langer kan duren. Ook wanneer je klachten van de prikpil hebt, moet je wachten tot de hormonen zijn uitgewerkt. Het is niet mogelijk om de hormonen uit de injectie uit je lichaam te verwijderen.
Een arts zal te allen tijde moeten bepalen of de prikpil een juiste anticonceptiemethode is in jouw situatie. Aangezien een arts de injecties moet toedienen, verwijzen wij voor deze vorm van anticonceptie altijd door naar je huisarts. Wij mogen deze injecties niet zelf toedienen.
Aanmelden
CONTACT US
221, Mount Olimpus, Rheasilvia, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy
+1 (999) 999-99-99
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
Thank You. We will contact you as soon as possible.
COMPANY NAME
Dolor aliquet augue augue sit magnis, magna aenean aenean et! Et tempor, facilisis cursus turpis tempor odio. Diam lorem auctor sit, a a? Lundium placerat mus massa nunc habitasse.
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul denlac
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul patturtul
CONTACT US
Thank You. We will contact you as soon as possible.
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
Thank You. We will contact you as soon as possible.
COMPANY NAME
CONTACT US
Dolor aliquet augue augue sit magnis, magna aenean aenean et! Et tempor, facilisis cursus turpis tempor odio putonius mudako empero brutto populius giten facilisis cursus turpis balocus tredium todo.
Thank You. We will contact you as soon as possible.
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
CONTACT US
COMPANY NAME
221, Mount Olimpus, Rheasilvia, Mars
Solar System, Milky Way Galaxy
+1 (999) 999-99-99
Thank You. We will contact you as soon as possible.
Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL3NCV1BDdmR2OEJrP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
ENJOY AURORA BOREALIS
SHARE
{social-facebook-like}
{social-google-plusone}
{social-twitter-tweet}
OR
SUBSCRIBE
Vel eros amet amet mauris a habitasse scel erisque? Vel urna dis et, placerat phasellus, diam in! Placerat nec facilisis, tortor tristique. Arcu placerat sagittis, velit lorem scelerisque egestas placerat phasellus.
PLEASE SHARE US!
Vel eros amet amet mauris a habitasse scelerisque? Vel urna dis et, placerat phasellus, diam in! Placerat nec facilisis, tortor tristique. Arcu placerat sagittis, velit lorem scelerisque egestas. Lundium et, ultrices, et tempor vel proin est! Lundium sociis ac, ut ultricies ridiculus ultricies pulvinar scelerisque et adipiscing auctor, urna platea non rhoncus magna egestas montes platea sed porta nisi porta, mus integer porta elit.
{social-panel}
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Imh0dHA6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vZW1iZWQvajhsU2NITzJtTTAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
{social-panel}
Increase more than 700% of Email Subscribers!
Dolor aliquet augue augue sit magnis, magna aenean aenean et! Et tempor, facilisis cursus turpis tempor odio. Diam lorem auctor sit, a a? Lundium placerat mus massa nunc habitasse, arcu, etiam pulvinar.
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico
 • Montes vutario lacus quis preambul den
 • Leftomato denitro oculus softam lorum
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat
 • Montes vutario lacus quis digit turtulis
  We hate spam and never share your details.
Vernieuwde vorm van prenatale zorg.
Jouw gegevens zullen niet gedeeld worden met derden.
SUBSCRIBE TO NEWSLETTER
Turpis dis amet adipiscing hac montes odio ac velit? Porta, non rhoncus vut, vel, et adipiscing magna pulvinar adipiscing est adipiscing urna. Dignissim rhoncus scelerisque pulvinar?
GET IT NOW
500% MORE SUBSCRIBERS
EFFICIENCY
BOOST YOUR SALES
CREATIVITY
INSPIRE YOUR VISITORS
BE UNIQUE
CREATE UNIQUE POPUPS
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis viverra, urna vitae vehicula congue, purus nibh vestibulum lacus, sit amet tristique ante odio.
ENTER YOUR NAME
ENTER YOUR E-MAIL
ENTER YOUR PHONE NUMBER
Your Information will never be shared with any third party.
SUBSCRIBE TO NEWSLETTER
All rights reserved © Company Name, 2014
Dolor aliquet augue augue sit magnis, magna aenean aenean et! Et tempor, facilisis cursus turpis tempor odio, cursus montes ac turpis. Ultrices! Massa integer augue ridiculus adipiscing, massa cras pid. Turpis placerat scelerisque, vut odio mus non, mattis porttitor, nunc odio, turpis tortor sit? Pid amet, sed facilisis.
 • Goblinus globalus fantumo tandempo
 • Scelerisque cursus dignissim donus
 • Montes vutario lacus quis arcupolisio
 • Leftomato denitro oculus tepircos den
 • Spiratio dodenus christmas popupius
 • Afrenius globalus spiritum tandempo
 • Fitatos vutario lacus quis arcup delis
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
Do you want more traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER AND START INCREASING YOUR PROFITS NOW!
* we never share your e-mail with third parties.
Do you want massive traffic?
Scelerisque augue ac hac, aliquet, nascetur turpis. Augue diam phasellus odio lorem integer, aliquam aliquam sociis nisi adipiscing hacac.
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico
 • Montes vutario lacus quis preambul
 • Leftomato denitro oculus softam lorum
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix
 • Dualo fitemus lacus quis preambul bela
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Imh0dHA6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vZW1iZWQvajhsU2NITzJtTTAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
* we never share your details with third parties.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Increase more than 500% of Email Subscribers!
Your Information will never be shared with any third party.
Belangrijke informatie over het coronavirus en zwangerschap.