Geboorteplan

Je kunt ook een geboorteplan opstellen waarin precies staat beschreven wat je graag wel en niet wilt tijdens de bevalling zodat we daar ook rekening mee kunnen houden.

Een geboorteplan is een document waarop je aangeeft wat je wensen zijn rondom de bevalling. Het plan is bedoeld voor jezelf, je partner, verloskundige, kraamhulp en eventuele andere zorgverleners. Alle betrokkenen weten hierdoor wat voor jou belangrijk is en kunnen hier rekening mee houden. Het is handig als het geboorteplan snel kan worden gelezen, maak het daarom niet te lang.

Rond de 36 weken zwangerschap plannen we een gesprek met je om het over de bevalling te hebben. We vinden het fijn als je (eventuele) partner hierbij ook aanwezig is. We kunnen dan ook je geboorteplan bespreken. Wij zullen dit zeer serieus nemen en eventueel nog tips geven. Vergeet niet dat je ondanks een geboorteplan altijd van gedachten kunt veranderen over je bevalling. Niets staat vast, jij hebt de eindregie. Besluit je tijdens je bevalling ineens dat je iets heel anders wilt, zullen wij je nooit vastprikken aan je vooraf geschreven plan. Ook kan het zo zijn dat de bevalling heel anders loopt dan van te voren gepland; houdt er rekening mee dat in dit geval niet al je wensen uitgevoerd kunnen worden. Er kunnen bijvoorbeeld toch bepaalde ingrepen nodig zijn. Je kan worden doorverwezen naar de gynaecoloog of je kindje moet naar de kinderafdeling. In deze gevallen is het mogelijk dat, ondanks alle inspanningen, toch moet worden afgeweken van het door jou opgestelde plan.

Wat zet je in het geboorteplan:
• wie je graag bij je bevalling wilt hebben: partner, familie, vrienden, stagiaires?
• waar je wilt bevallen.
• of je pijnstilling wilt bij de bevalling, en zo ja, welke.
• in welke houding je wilt bevallen.
• of je je baby zelf wilt aanpakken.
• wie de navelstreng door mag knippen.
• of je borstvoeding wilt geven.

De voordelen van een geboorteplan:
• je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt en wat je wensen en ideeën zijn. Hier kunnen zij vervolgens proberen zoveel mogelijk rekening mee te houden.
• je bent al bewust bezig met de bevalling; je bereidt je zo goed mogelijk voor.
• je kunt met je partner wensen en ideeën over de bevalling doornemen en bespreken.
• door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en beslissingen die genomen moeten worden. Ook als je op dat moment zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Maak altijd een paar kopietjes van het geboorteplan voor onvoorziene zorgverleners. Zo zijn ook zij snel op de hoogte van jouw wensen en ideeën. Hieronder vindt je een pdf van een duidelijke checklist voor een geboorteplan. Neem hierin alleen de dingen op die voor jou echt van belang zijn. Probeer kort, duidelijk en bondig te schrijven en verduidelijk waar nodig.

Klik hier voor een model van een geboorteplan.

Aanmelden