Hoe en waar bevallen

Bevallen kan in allerlei houdingen en op allerlei plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld op bed bevallen, maar ook staand, op de hurken, op handen en knieën, op de baarkruk of in bad. Als er geen complicaties zijn, kunnen wij je bij alle houdingen begeleiden. Houd er wel rekening mee dat je van tevoren best kunt bedenken wat een fijne houding zal zijn, maar dat dit tijdens de bevalling heel anders kan aanvoelen.

Wanneer de zwangerschap zonder problemen is verlopen kun je, vanaf de 37e week, zelf kiezen of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis (poliklinisch) onder onze leiding. Natuurlijk heb je daar van tevoren al over nagedacht, maar realiseer je dat je daar tijdens de bevalling ook heel anders over kunt denken. Misschien wil je toch wel thuisblijven omdat het snel gaat of omdat je zo lekker in bad ligt terwijl je vast van plan was om naar het ziekenhuis te gaan. Omgekeerd kan ook: dat je je thuis helemaal niet goed kunt ontspannen en je toch naar het ziekenhuis wilt. Het mooie van het Nederlandse systeem is dat je daar ook pas echt een keuze in hoeft te maken als je aan het bevallen bent. Je kunt dus afwachten hoe je je op dat moment voelt.
Indien je meer dan 100 kilogram weegt aan het einde van de zwangerschap is het advies, wanneer je kiest voor een thuisbevalling, op de begane grond te bevallen. De kans is klein maar mochten we een ambulance nodig hebben dan mogen ze van de Arbowet je niet van boven naar beneden te tillen.

Aanmelden