Pijnbestrijding tijdens de baring

Een bevalling doet pijn. Daar kunnen we kort over zijn. Wel is het een hele bijzondere, mooie en unieke gebeurtenis die je voor altijd bij blijft. In het beste geval kijk je met een prachtig gevoel terug op je bevalling en kun je inzien dat de pijn ook een functie heeft. Het is goed om te weten dat je lichaam zelf al een soort pijnstillers aanmaakt op het moment dat je bevalling begint; dit worden endorfines genoemd. Ben je erg angstig of kun je je moeilijk ontspannen? Dan maakt je lichaam automatisch minder endorfines aan. Het is dus belangrijk om je zo goed mogelijk te ontspannen tijdens je bevalling. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Overweeg daarom een zwangerschapcursus te volgen waarin je voorbereid wordt op de pijn die komen gaat en hoe je hiermee om kunt gaan. De pijn tijdens een bevalling is niet te vergelijken met iedere andere pijn. Deze pijn dient wel ergens voor en stelt je in staat om veilig zelf je kind op de wereld te zetten.hoe-ga-je-om-met-pijn

Je hebt in Nederland de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal middelen voor pijnbestrijding. Je kunt kiezen uit methoden mét en zonder medicijnen. Voor de vormen van pijnstilling mét medicijnen kun je alleen terecht in het ziekenhuis. Goed idee om hier voor je bevalling al eens over nagedacht te hebben. Er zijn voor- en nadelen aan iedere vorm van pijnbestrijding. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Pijnbestrijding zonder medicijnen

• ontspanning is de grootste vorm van natuurlijke pijnbestrijding. Door de aanmaak van endorfines is jouw lichaam in staat om onder begeleiding van de verloskundige een kind op de wereld te zetten. Ben je bang voor de pijn? Zoek afleiding, laat je masseren of doe de oefeningen die je bij zwangerschapsyoga of -gym hebt geleerd. Warmte kan ook heel ontspannend werken. Vooral een warm bad of douche doen vaak wonderen. Heb vertrouwen in jezelf en probeer je omgeving zo comfortabel mogelijk te maken. Probeer jezelf over te geven aan de situatie, zodat jijzelf de regie kunt houden en de pijn jou niet de baas wordt. Jij kunt dit! Jij gaat een baby baren!

• ‘Geboorte TENS’ (Transcutane Elektrische Neuro Stimulaties) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes kan geven. Dit klinkt een beetje spannend, maar is het helemaal niet. Je bestuurt het apparaatje zelf. Via elektrodes (draadjes die op je rug zijn geplakt) gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. Voor sommige vrouwen is dit een hele prettige manier van pijnbestrijding.

Pijnbestrijding met medicijnen ( in het ziekenhuis)

• Vanaf eind 2015/ begin 2016 is er in het geboortecentrum Venlo de mogelijkheid om met je verloskundige te gaan bevallen met lachgas. (Relivopan) is een mengsel van (di)stikstof(oxide) (N20) en zuurstof (O2). Je kunt jezelf tijdens de weeën lachgas geven door middel van een kapje op je mond/neus. Na de weeën haal je het kapje weer weg en stopt de toediening automatisch. De verloskundige houdt in de gaten of je niet teveel van het lachgas krijgt en of je het op de juiste manier gebruikt. Lachgas werkt al binnen 1 minuut en kan je goed helpen om te ontspannen. Het kan wel voor bijwerkingen zoals misselijkheid en duizeligheid zorgen daarom mag je met lachgas niet rondlopen. Voor de toediening van lachgas is geen verwijzing naar de 2e lijn/gynaecoloog noodzakelijk. Je kunt dus met ons poliklinisch bevallen en lachgas gebruiken. Deze mogelijkheid bestaat wel alleen in Venlo en niet in Boxmeer.
• De Ruggenprik (epiduraal) wordt toegediend door een anesthesioloog. Deze brengt onder plaatselijke verdoving een naald aan onder in je rug. Je moet dan je rug bol maken en zoveel mogelijk stil blijven liggen of zitten. Via de naald wordt een dun slangetje in je rug gebracht. Dit slangetje blijft in je rug zitten en zorgt voor de toediening van de pijnstillende medicijnen. Binnen 15 minuten zal de pijn minder worden en soms zelfs helemaal verdwijnen. Op zich heeft de ruggenprik weinig effect op de conditie van je baby. Wél kun je last krijgen van een lage bloeddruk, moet er in de gaten worden gehouden dat je geen koorts krijgt (dit heeft wel een negatief effect op je kindje) en kun je last krijgen van jeuk en/of hoofdpijn. De weeën kunnen minder krachtig worden, waardoor er bijgestimuleerd moet worden, het persen duurt vaak langer en de kans op een kunstverlossing is aanzienlijk groter dan bij bevallingen zonder ruggenprik.
• Pethidine injecties worden toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine is een pijnstiller die lijkt op morfine. Het werkt al binnen een half uur en werkt 2 tot 4 uur. Door het snelle effect wordt deze vorm van pijnstilling door veel vrouwen als zeer prettig ervaren. Daarnaast kun je een beetje slaperig worden van pethidine; bij een langdurige bevalling vaak geen onprettige bijkomstigheid. Nadelen zijn dat je er misselijk en suf van kunt worden waardoor je de bevalling minder bewust meemaakt, je niet meer rond kunt lopen en het soms ook effect kan hebben op de baby. Ook de baby kan namelijk wat suf worden van de pethidine, waardoor hij meer moeite kan hebben met ademhalen na de geboorte. Ook kan je kindje soms minder goed de borst vinden en eraan zuigen, wat het geven van borstvoeding kan bemoeilijken.
• Remifentanil wordt toegediend via een infuus, met pompje. Remifentanil is een ook morfineachtige stof die na enkele minuten al begint te werken. Je kunt door middel van een drukknop zelf de hoeveelheid Remifentanil bepalen die je binnen krijgt. Er zit wel een beveiliging op het pompje, waardoor je jezelf nooit teveel kunt geven. Na de bevalling is Remifentanil snel weer uit je bloed verdwenen. Nadelen van het stofje zijn dat het van invloed kan zijn op je ademhaling en de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarom moeten jij en je baby continue in de gaten worden gehouden tijdens het gebruik. Er is nog niet goed onderzocht welk effect Remifentanil op de borstvoeding heeft.Deze vorm van pijnstilling wordt alleen in Viecuri (ziekenhuis Venlo) toegediend.

NB: Voor alle medicijnen geldt dat zij bijwerkingen hebben voor jou en voor je baby. De bijwerkingen voor je baby op de lange termijn zijn nog niet goed onderzocht. Ook de effecten op de borstvoeding zijn nog niet altijd helemaal bekend.

Bekijk de folder van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV). Deze krijg je ook van ons tijdens het 36 weken gesprek.

Aanmelden