Bloedverlies

Het verliezen van bloed in de eerste weken van de zwangerschap zorgt altijd voor ongerustheid. Ook als je nog niet voor de intake geweest bent, of je nog niet hebt aangemeld maar wel bloedverlies hebt, kun je bellen en dan zullen we vrijwel altijd een echo ter controle maken. Hierbij moet wel aangetekend worden dat als je minder dan 6 weken zwanger bent, de echo geen zekerheid kan bieden over het wel of niet intact zijn van de zwangerschap, omdat er dan nog geen hartactie is. Het is dan beter om nog een of twee weken te wachten. Bloedverlies heeft gelukkig lang niet altijd met een miskraam te maken.

Groeiecho

Een groeiecho wordt gemaakt wanneer er door een van ons, of door andere factoren verdenking is op groeivertraging. Ook indien er sprake is van een verhoogd BMI voeren we deze standaard uit. Deze uitwendige echo kan vanaf 28 tot 36 weken zwangerschap gemaakt worden. We maken deze echo om de groei van jullie kindje te meten en om te beoordelen of er voldoende vruchtwater aanwezig is.

Placentalokalisatie

Indien er bij 20 weken sprake was van een laag liggende placenta, zal er rond 32 weken een inwendige echo worden gemaakt om de afstand tussen de baarmoedermond en de placenta op te meten. Indien de placenta dichtbij of over de baarmoedermond ligt, kan dit zorgen voor problemen tijdens een vaginale baring.

Liggingsecho

Deze uitwendige echo wordt gemaakt rond 34-35 weken zwangerschap als er een vermoeden is van een stuit- of dwarsligging. Als er sprake is van een afwijkende ligging zullen we jullie informatie geven over een ‘uitwendige versie’, oftewel een draaipoging, die je dan kunt laten doen in het ziekenhuis.

Aanmelden