Nekplooimeting

De nekplooimeting is een echografisch onderzoek van de foetus, tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap, waarbij de dikte van de nekplooi wordt gemeten. De plooi die op de echo wordt gezien is niet een echte plooi in de huid maar een tijdelijke ophoping van vocht onder de huid die bij elke foetus kan worden aangetoond. Een verdikte nekplooi (meer dan 3 mm) op de echo kan duiden op een chromosoomafwijking, waarvan het syndroom van Down de meest voorkomende is. Ook kan sprake zijn van een hartafwijking. Bij de risicoinschatting op de syndromen van Down, Patau en Edwards wordt de nekplooimeting samen met de uitslagen van een bloedtest (combinatietest) en de leeftijd van domslag-folder-downe moeder omgezet tot een individuele risicoinschatting.
De nekplooimeting wordt in het echocentrum CVONL verricht door gespecialiseerde echoscopistes. Het onderzoek wordt alleen vergoedt als er uit voorgaande zwangerschappen een medische indicatie is ontstaan. (leeftijd is geen indicatie meer)
Lees meer in de folder of op www.cvonl.nl

Struktureel echoscopisch onderzoek (SEO) of 20-weken-echo

Dit onderzoek vindt plaats tussen de 18-22 weken, ook in het echocentrum CVONL in Venlo, omdat dit ook gedaan moet worden door daaroe opgeleide echoscopistes. Tussen de 19 en 20 weken is het onderzoek optimaal. Dit is een echo onderzoek dat via de buik gedaan wordt en hierbij is een volle blaas niet noodzakelijk.
Er wordt tijdens dit onderzoek structureel naar je kindje gekeken: hoofd, hartje, organen, ledematen, placenta en vruchtwater worden beoordeeld. Daarnaast wordt de groei informatie-20-weken-echo_470van het kind opgemeten. Natuurlijk kan ook het geslacht worden gezien als jullie dit wensen.
De uitslag van het onderzoek krijg je direct te horen. Zijn er afwijkingen te zien op de echo dan bespreekt de echoscopiste dit direct met jou en je partner.
Het onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten en wordt vergoed door de zorgverzekering.
Lees meer in de folder op www.cvonl.nl

GUO

GUO staat voor Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek. Een GUO is eigenlijk hetzelfde als een SEO, maar de GUO vindt altijd plaats in een ziekenhuis en wordt verricht door een arts-echoscopist. De indicatie waarom sommige mensen wel een GUO krijgen en geen SEO is omdat er bijvoorbeeld in je familie een erfelijke aandoening voorkomt waarop jouw kindje ook meer kans heeft. Tijdens de GUO wordt extra goed gekeken naar de afwijking waarop je kindje een verhoogd risico heeft. In sommige gevallen krijg je eerst een voorgesprek in het ziekenhuis voordat je een GUO krijgt.

 

Aanmelden