Standaard worden de volgende echo’s gemaakt:

De vitaliteitsecho:

Deze wordt gemaakt rond 8 weken zwangerschap. We maken deze echo om te kijken of het hartje klopt, of het gaat om een eenling- of een meerlingzwangerschap en of de zwangerschap in de baarmoeder zit.
Het is een inwendige (vaginale) echo omdat de zwangerschap nog te jong is om uitwendig goed te kunnen beoordelen.De kans op een miskraam is klein op het moment dat er een kloppend hartje wordt gezien, maar er kan nooit garantie worden gegeven dat er geen miskraam meer kan optreden.
Indien je moeite hebt met het maken van een inwendige echo geef het dan aan de assistente door bij het maken van de eerste afspraak zodat we er rekening mee kunnen houden.

-De Termijnecho:

De termijnecho wordt gemaakt bij 10-11 weken zwangerschap. De verloskundige maakt deze echo om nogmaals te bevestigen dat er een hartje klopt en om de precieze termijn met uitgerekende datum te bepalen.
De echo wordt meestal uitwendig gemaakt, maar bij onvoldoende beeldkwaliteit moet er alsnog inwendig worden gekeken. Onze praktijk werkt op basis van het landelijke dateringsprotocol. Voorheen werd de uitgerekende datum gebaseerd op de eerste dag van de laatste menstruatie, maar nu wordt de uitgerekende datum gebaseerd op de meting van deze echo. Vandaar dat goede beeldkwaliteit van belang is.

Aanmelden