Borstvoeding

Het is algemeen bekend dat borstvoeding de beste voeding is voor een baby. Borstvoeding zit vol met vitaminen, voedingsstoffen en antistoffen die je baby beschermen tegen ziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat ook op langer termijn de borstvoeding preventief kan werken tegen onder andere zwaarlijvigheid, diabetes en hart en vaatziekten. De voeding is goedkoop, altijd beschikbaar en op de juiste temperatuur. Daarnaast heeft borstvoeding ook voordelen voor jou. Tijdens het drinken van je baby wordt er een hormoon gemaakt die ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt en je minder bloedverlies hebt in de eerste weken na de geboorte. Het zorgt er tevens voor dat je sneller gewicht verliest en dus sneller op je oude gewicht bent.
Het is belangrijk dat de baby binnen een uur na de bevalling al aan de borst drinkt, dan is de zuigreflex nog het sterkst aanwezig en de kans van slagen van de borstvoeding is dan het grootst. Lukt dit door bepaalde redenen niet, dan is het goed mogelijk op een later moment toch een goede start te maken.
Het komt ook voor dat de borstvoeding wat minder soepel verloopt dan je van te voren had gehoopt. We zullen dan samen met jou en de kraamverzorgster een plan opstellen hoe we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen. Belangrijk hierbij is dat het een beleid is waar jullie achter kunnen staan. Heb je behoefte aan meer begeleiding, die ook langer voortgezet kan worden, dan kun je altijd contact op nemen met onze lactatiekundige Lonneke Smits.

Flesvoeding

Op basis van medische of persoonlijke gronden kun je ervoor kiezen om geen borstvoeding te gaan geven. Flesvoeding is dan een prima alternatief. Het maakt niet zoveel uit welk merk flesvoeding je kiest; de samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet.
Je hebt een enorme keuze qua flessen en spenen. Probeer verschillende soorten spenen uit, je merkt vanzelf wel welk type speen je kind prettig vindt.

Kort tongriempje

Sommige baby’s hebben als ze geboren worden een erg kort tongriempje. Behalve dat dit op latere leeftijd tot slik en spraakproblemen kan leiden, is het riempje soms ook te kort om effectief te kunnen drinken aan de borst of aan de fles. Als eenmaal is vastgesteld dat het te korte tongriempje het effectieve drinken aan de borst of fles belemmert, dan kan dit probleem door een kleine, eenvoudige ingreep snel opgelost worden. Hoe sneller er na de diagnosestelling wordt geknipt/gekliefd, hoe beter.
De verloskundigen van onze praktijk hebben ervaring met het knippen van tongriempjes.

Aanmelden